DOGAĐANJA U VRTIĆU I IZVAN VRTIĆA

 


PEDAGOŠKA GODINA 2021. / 2022.

STRUČNO USAVRŠAVANJE DJELATNIKA

 
U Rovinju je 8. i 9.10.2021.  održana 10. godišnja konferencija voditeljica i voditelja programa podrške roditeljstvu "Rastimo zajedno" - Stručna podrška roditeljima i različiti konteksti roditeljstva na kojoj su prisustvovale ravnateljica Snježana Vusić-Kodvanj, pedagoginje Kristina Martinko Rutić i Branka Fočić, te psihologinja Neda Vac Burić.

Na konferenciji je predstavljen projekt „Rastimo zajedno mini“  - serija od 6 tematskih interaktivnih online predavanja, koja će u svojim vrtićima provoditi 60 dodatno educiranih voditelja.
Radionicu na kojoj je predstavljen "Rastimo zajedno mini" vodila je psihologinja našeg vrtića N. Vac Burić, zajedno s kolegicama i koautoricama ovog projekta - psihologinjama I. Sošić Antunović iz DV Sušak Rijeka, S. Pribelom-Hodap iz DV Viškovo, G. Mišćenić iz DV Opatija i M. Jeić iz DV Vrbik i R. Belas Milanković iz DV Tatjane Marinić iz Zagreba.

Projekt „Rastimo zajedno mini“  nastao je u vrijeme pandemije Covid-19 , kada su epidemiološke mjere onemogućile su provođenje grupnih aktivnosti podrške roditeljima „u živo“ u trenutku kada je ta podrška bila zaista potrebna radi novih uvjeta u kojima su mnogi roditelji bili suočeni s epidemijom, izolacijom, radom od kuće, školom/vrtićem od kuće, i dodatno potresom. 
Unatoč pandemiji, skupina od šest psihologinja iz različitih vrtića krenula je u avanturu kreiranja interaktivnih predavanja „Rastimo zajedno mini“ u online okruženju s ciljem dostupnosti širem krugu roditelja. Teme predavanja su: "Trebaju li djeca granice?", "Samo se igra!? - Važnost igre za cjeloviti dječji razvoj", "Mediji i djeca", "Emocionalne kompetencije djece", "Izljevi bijesa kod djece" te "Kako pomoći djetetu da postane odgovorno i samostalno".


"RZ mini" online predavanja provodila su se od listopada 2020. do svibnja 2021. Na njima je sudjelovalo 30-tak roditelja DV Jarun, uz još 1.800 roditelja i stručnjaka diljem Hrvatske. Predavanja će se i dalje nuditi zainteresiranim roditeljima, s dopunom novih tema kako bi podrška roditeljstvu bila trajno dostupna što široj javnosti.
Nadamo se da se vidimo na idućem „RZ mini“ ciklusu u vrtiću Jarun koji kreće uskoro!


Program „Rastimo zajedno“ provodimo u našem vrtiću od 2014. godine (voditelji/ice su psiholozi N. Vac Burić i T. Miljak, pedagoginje K. Martinko Rutić i B. Fočić i odgojiteljice J. Miletić i A. Grzela), a do sada smo proveli devet ciklusa osnovnog Rastimo zajedno programa, dva Kluba očeva i tri Kluba roditelja.
Isto tako u vrijeme lock-downa u travnju 2020. godine ponudili smo radionicu koju smo osmislili i kreirali za „stare“ roditelje iz prijašnjih Rastimo zajedno ciklusa pod nazivom „Kako smo u pandemiji i nakon potresa“. 
   
 
 
TJEDAN MOBILNOSTI
 
Povodom obilježavanja tjedna mobilnosti u petak 1.10.2021. trening skupine Vjeverica održan je na otvorenom prostoru vrtićkog dvorišta. Kroz uvodnu elementarnu igru djeca su zagrijala mišićne skupine i pripremila tijelo za aktivnosti koje slijede: abeceda trčanja, biciklistički poligon i poligon prepreka jednostavnih motoričkih struktura. Zahvaljujemo roditeljima koji su od kuće donijeli romobile i bicikle pomoću kojih su djeca odrađivala vježbe pripremljene od strane trenera.

   
 


 


 
         
                                             


              
 


 

 
 
 
 

 

 
            
 
 

 

Ispiši stranicu