OBAVIJESTI I UPUTE ZA RODITELJE

 
26.08.2021.
 
POŠTOVANI RODITELJI
U novoj pedagoškoj godini, trenutne okolnosti pandemije i nadalje od svih nas zahtijevaju dodatnu prilagodljivost i pridržavanje pravila. Vrtić će u skladu sa svojim mogućnostima poštivati “UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 VEZANO ZA RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.”, koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 26. 8. 2021. godine, te prema tome ističemo:

Roditelj ne može dolaziti u pratnji djeteta ako ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.

Roditelji ne mogu dovoditi dijete u ustanovu, ukoliko dijete:
- ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje)
- ima izrečenu mjeru samoizolacije
- imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19.
 
Dalje je važno:

 • Jedna osoba dovodi/odvodi dijete (nije nužno da je uvijek ista osoba)
 • Osoba koja vodi dijete, mora imati masku za vrijeme kretanja u prostoru vrtića.
 • Držati razmak prema drugim roditeljima/djeci u zajedničkim prostorima.
 • Što kraće se zadržavati u  prostoru garderobe, kao i ostalim prostorima vrtića.
 • U većim objektima, koristiti ulaz i hodnik predviđen za skupinu Vašeg djeteta
 • Dezinficirati ruke na ulazu u objekt (odrasli) te pranje ruku djece u kupaoni skupine
 
Dječji vrtić Jarun osigurat će optimalne higijenske uvjete za siguran boravak djece u skupinama,  pratiti i provoditi upute nadležnih institucija u najvišoj razini. Uvjereni smo da će mjere i postupci koje provodimo činiti dobro za izlazak iz ove epidemiološke situacije.
 
Ovim putem podsjećamo Vas da su sve skupine provodile vježbe evakuacije i samozbrinjavanja te da ćemo i nadalje u skladu s našim Godišnjim planom i programom provoditi iste.
 
  Želimo Vam svima dobrodošlicu u novu pedagošku godinu i ugodan boravak u našem vrtiću
 
                                                                       Odgojitelji, stručni tim i ravnateljica


25.08.2021.

S DANOM 30.08.2021. OTVARAJU SE OBJEKTI :

S DANOM 31.08.2021.OTVARAJU SE OBJEKTI :

DJECA ŠKOLSKI OBVEZNICI KOJA NEMAJU ODGODE DANE 30. I 31.8.2021. GODINE BORAVE U DVORANI U OBJEKTU TOMISLAV.

DJECA KOJA SU DOBILA ODGODU OD ŠKOLE PRIKLJUČUJU SE SKUPINAMA PREMA RANIJE DOBIVENOJ OBAVIJESTI.

DJECA KOJA IMAJU PREMJEŠTAJE DOLAZE U SVOJE NOVE SKUPINE.
 
ŽELIMO VAM UGODAN POČETAK NOVE  PEDAGOŠKE GODINE
 

PEDAGOŠKA GODINA 2020./2021.


19.06.2020.

POŠTOVANI RODITELJI,

 
POZIVAMO VAS DA BUDETE ODGOVORNI I DA SLIJEDITE UPUTE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO VEZANO UZ SPRIJEČAVANJE ŠIRENJA ZARAZE VIRUSOM.
MOLIMO VAS DA U UNUTARNJEM PROSTORU VRTIĆA ODRŽAVATE RAZMAK NAJMANJE DVA METRA I DA SE NE ZADRŽAVATE U GARDEROBAMA.
TAKOĐER, MOLIMO VAS  DA PRI DOVOĐENJU DJETETA U VRTIĆ I ODVOĐENJU IZ VRTIĆA KORISTITE MASKE.
 
RAVNATELJICA


Poštovani roditelji,
 
S ciljem očuvanja zdravlja djece i odraslih i sprečavanja i suzbijanja epidemije, Dječji vrtić Jarun slijedi upute hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadalje provodi mjere na način da se osigurava boravak djeteta samo s matičnim odgojiteljima ili njihovim zamjenama u odvojenim prostorima vrtića.
Radno vrijeme vrtića je i nadalje od 6.30 do 17.15 sati.
Pozivamo vas da se pridržavate uputa koje je izdao HZJZ vezano uz sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19.
Ukoliko imate potrebu dodatne komunikacije s nama molimo vas da koristite adresu djeca.jarun@gmail.com.

Zahvaljujemo vam na suradnji.HZJZ Upute za vrtic i skole.finalno.pdf

HZJZ Savjeti za roditelje 22.05.2020.pdf

 Prirpema djece za polazak u vrtić (11.05.).pdf


Za sve vas koji ostajete kod kuće i pratite naš VRTIĆ BEZ VRTIĆA  gdje su predložene aktivnosti koje možete raditi s djecom kod kuće, kao i druge korisne informacije za roditelje.


UPUTE O SAMOIZOLACIJI - OBVEZNO ZA SVE.pdf
 
 


   
 
 

PEDAGOŠKA GODINA 2020. / 2021.

OBILJEŽAVANJE DANA GRADA ZAGREBA (31.5.)


Povodom dana grada Zagreba, u dvorištu objekta Zvonimir održana je virtualna šetnja centrom grada. Skupine “Candies” i “Puž” imale su priliku voziti se virtualnim tramvajem do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim se Uspinjačom uspeti do Gornjeg grada, gdje su virtualno prošetali od kule Lotrščak prema Markovoj crkvi sve do Kamenitih vrata. Virtualna šetnja završila je preko tržnice Dolac do zagrebačke katedrale. Šetnja je bila popraćena zanimljivim informacijama o pojedinim znamenitostima, kao i  zvučnim i glazbenim kulisama. Nakon aktivnosti djeca su svoje dojmove izražavala kroz simbolički igru, likovne radove i aktivnostima u kutiću građenja.
O zanimljivom iskustvu djece govore njihove izjave:
M.Š. (5,5 godina): "Kao da smo bili na Trgu bana Jelačića. Sa tramvajem smo došli. Postavili smo slikice da se zna da smo na tom mjestu. Bili smo na Krvavom mostu, katedrali… Najbolje mi je bilo kad smo se sklanjali u kućicu jer kao pucaju s Krvavog mosta."
M.M. (5,5 godina): "Bili smo kao u tramvaju, pa ste to napravile da se mi osjećamo kao da smo tamo."


 
              

 

      
 
Obzirom da zbog pandemije koronavirusom nisu bili u mogućnosti otići u šetnju našim gradom, odgojiteljice iz skupine Tratinčica upoznale su djecu sa znamenitostima Grada na nešto drukčiji način: čitanjem priča i legendi iz bogate povijesti Zagreba, upoznavanjem starih zanata, igara i običaja, slušanjem i pjevanjem pjesama o Zagrebu. Uz pomoć odgojiteljica djeca su izrađivala licitare i Šestinske kišobrane. Provođenje različitih aktivnosti potaklo je roditelje da zajedno s djecom prošeću najljepšim ulicama i parkovima našeg Zagreba.
 
          

 

PUNOGLAVCI

Česte šetnje Jarunskim jezerom djeci i odgojiteljicama iz skupine Trešnja bile su poticaj za razgovor o zanimljivim stanovnicima našeg Jaruna – žabama. Gdje žive?, Čime se hrane?, Kako se razvijaju?, neka su od pitanja na koja su tražili odgovor. Uz pomoć enciklopedija djeca su saznala kako izgleda životni ciklus žabe od izlaska punoglavaca iz jajašca do prvog skoka malih žabica iz vode, a zahvaljujući terariju s punoglavcima koji je odgojiteljica donijela u skupinu, djeca su imala priliku  uz pomoć povećala i mikroskopa pratiti razvoj punoglavaca. Razvijene punoglavce vratili su u Jarun kako bi se mogli nastaviti razvijati u svom prirodnom okruženju.  
 
               
 

UPOZNAJEMO KUKCE

Djeca i odgojiteljice skupine Jagoda u šetnji livadom promatrali su kukce različitih vrsta i veličina - bubamaru, mrava i leptira. Koristeći priče, slikovnice, enciklopedije i različite slikovne materijale saznali su brojne zanimljivosti o kukcima: životni ciklus, kako izgledaju, po čemu su slični odnosno različiti (izgled tijela), gdje žive, čime se hrane. Nove spoznaje o kukcima i stanovnicima livada djeca će proširivati kroz svakodnevne šetnje vrtićkom okolicom.

 
          

 
          
 
 

DAN PLANETE ZEMLJE
 
U skupini Trešnje od najranije dobi kod djece se radi na razvoju svijest o važnosti ekologije i očuvanju naše planete. Povodom Dana planeta Zemlje s djecom se intenzivnije razgovaralo o problemu onečišćenja okoliša, važnosti štednje energije i vode, očuvanju voda, pravilnom odlaganju otpada, recikliranju, korištenju eko vrećica i brojnim temama kako sami možemo doprinijeti čistoći naše planete i mjesta gdje živimo. 
Znatiželja i interes djece za proučavanjem ostalih planeta Sunčevog sustava, bili su poticaj za promatranje Sunčevog sustava i njegovog kretanja. Kroz različite aktivnosti djeca su imenovala planete, čitali zanimljivosti o njima i izradili plakat "Sunčev sustav".
 
                             


                         

 

 
Povodom Dana planeta Zemlje (22.4.) članovi eko patrole objekta "Zvonimir" proveli su aktivnost recikliranja papira. Papir potreban za recikliranje prikupljen je kroz spremnike za papir koji se nalaze u objektu.
Djeca su papir izrezala na sitne komadiće, te je ostavljen da se dobro namoči u vodi. Namočeni papir djeca su uz pomoć odgojiteljica usitnjavala u multipraktiku, te ga cijedila. Preko dobro ocijeđene mase uz pomoć valjka istisnuli su preostalu vlagu. Nakon sušenja papira dobiveni su novi komadi recikliranog papira koji se može ponovno iskoristiti na različite načine (npr. za crtanje ili izradu čestitki).
 
      
 
 
    

VJESNICI PROLJEĆA
 
Odgojiteljice i djeca skupine Tratinčica često odlaze u šetnju do jezera Jarun, gdje su primijetili i prve vjesnike proljeća, što je ujedno bio poticaj za provedbu niza aktivnosti na tu temu.
Kroz ponuđene aktivnosti djeca su usvojila spoznaje vezane uz različite vrste cvijeća, naučila su dijelove cvijeta i što je sve potrebno za rast biljke. Sudjelovanjem u sadnji cvijeća kod djece se potiče osjećaj odgovornosti i brige za biljke, kao i potreba za očuvanjem prirode.
 
                

 
       PTICE
 
U sklopu provođenja aktivnosti na temu “Ptice” djeca iz skupina Simba i Vjeverica upoznala su različite vrste ptica selica i stanarica, saznala kako žive, čime se hrane i gdje se nalaze njihova staništa. Razgovarali su  o brizi koja je tijekom zime potrebna za ptice stanarice koja ostaju u svojim staništima, jer ne odlaze u toplije krajeve. Djeca su uz pomoć odgojiteljica izradila hranilice koje su postavili na drvo u blizini vrtića, a na Jarunskom jezeru nahranili su labudove.
 
       

              
IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA U KNJIŽNICI STAGLIŠĆE
 
Povodom Svjetskog dana djeteta (20.11.) u knjižnici Staglišće održava se izložba dječjih radova skupine Tratinčica na temu " To sam ja" i "Četiri emocije". Dječji radovi rezultat su truda i rada odgojiteljica skupine s djecom na emocijama i pozitivnoj slici o sebi. Izložba traje od 15.11. do 15.12.2020. godine.


 
     


 
 
POZDRAV JESENI
 
Djeca i odgojiteljice skupine Tratinčica ovogodišnju jesensku svečanost obilježili su u skladu s epidemiološkom situacijom pozdravljajući jesen prigodnim aktivnostima u sobi dnevnog boravka i obližnjem  Jarunskom jezeru.

Odgojiteljice su za djecu pripremile lutkarsku predstavu „Lijepa strana jeseni“, a zatim su djeca izrađivala i ukrašavala krune od kartona i kukuruza i uživala u plesu uz glazbu Antonia Vivaldia - „Jesen“. Vrijedne vrtićke kuharice pripremile su voće, pole od krumpira i pečene kestene kojima su se svi zajedno počastili.

Proslava je nastavljena na Jarunskom jezeru, gdje su u lišću tražili skrivene jesenske plodove i jabuke, te se natjecali u raznim sportskim aktivnostima- preskakanju hrpice lišća, oponašanju šumskih životinja i utrkom u lišću.

 
          
 


EKO PATROLA
 
U objektu „Zvonimir“ prošle je godine osnovana eko patrola koju predvode djeca i odgojiteljice skupine „Puž“. Jedna od aktivnosti eko-patrole je praćenje potrošnje energije i papira, te briga o urednosti  unutrašnjeg i vanjskog prostora. Potrošnja energije i papira prati se kroz liste u koje djeca bilježe svoja zapažanja.
 

Zadaća eko patrole je upozoravanje i educiranje ostalih skupina o potrebi racionalnijeg korištenja električne energije, vode i papira. Na kraju svakog tjedna, djeca bilješke unose na plakat koji se objavljuje na panou aktualnosti objekta. 
Tijekom prošle pedagoške godine eko patrola je izradila spremnike za odvajanje papira i plastike unutar sobe skupine, a ove su godine u suradnji s ostalim skupinama  izrađeni spremnici koji u hodniku objekta čine zeleni otok.

 

 
Izrađen je i edukativni plakat „Stavi pravu stvar na pravo mjesto“ koji upućuje djecu i odrasle na pravilno odlaganje i odvajanje otpada.

 
       

 
NA JARUNSKOM JEZERU
 
Sunčani jesenski dan odgojiteljice i djeca skupine Tratinčica iskoristili su za šetnju do obližnjeg  „ŠRC Jarun“.  Prije odlaska s djecom se razgovaralo o sigurnosti i važnosti ponašanja na ulici, u prometu, šetnji uz jezero, brizi o sebi i drugima.
Dolaskom na Jarun, djeci su veliko veselje bili labudovi i divlje patkice, a uočena je i jedna kornjača kako se sunča uz jezero, pa je dogovoreno da slijedeći puta iz vrtićke kuhinje ponesemo salatu i nahranimo životinje. Obzirom da zadnjih nekoliko mjeseci često u skupini razgovaramo o zdravlju i važnosti zdravog načina života, boravak na Jarunu iskoristili smo za različite sportske aktivnosti - razgibavali smo se, utrkivali, skakali u vis i igrali odbojku.


 
                
 
 
       

PEDAGOŠKA GODINA 2019. / 2020.

HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ


Prilikom posjeta Hrvatskom školskom muzeju, djeca predškolskih skupina razgledala su izložbu vezanu uz hrvatsko školstvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Vidjeli su kako je izgledala učionica toga vremena, na čemu i pomoću čega su učenici pisali, kojim nastavnim sredstvima i pomagalima su stjecali znanja, kako je izgledala školska uniforma dječaka i djevojčica, saznali čemu je služio kukuruz u učionici, tko je mogao biti učitelj/učiteljica, te kako je izgledala njihova odjeća i obuća.
Tijekom radionice djeca su obukla školske dječje uniforme toga vremena i u replikama tadašnjih školskih klupa izradila vlastite magnete.
Uz radionicu obišli smo i postav vezan uz predmete i igračke toga vremena.

   
 
 

PUTUJ S FRANCUSKIM JEZIKOM

  


U suradnji s  francuskim institutom (Alliance  Francaise) uključili smo se u provedbu projekta „Putuj s francuskim jezikom“ namijenjenog djeci predškolske dobi, s ciljem senzibilizacije za drugi (francuski) jezik.  
Tijekom tri radionice kroz mjesec ožujak (Mjesec frankofonije), voditeljica programa prof. Slađana Domladovac povest će djecu na zanimljivo i uzbudljivo putovanje s francuskim jezikom kroz 4 od 5 kontinenata na kojima se govori francuski: Europa, Afrika, Amerika i Oceanija. Kroz putovanja upoznati će specifičnosti pojedinog kontinenta i zemlje u kojoj se govori francuski, kulturne znamenitosti, te  jednostavne rečenične fraze (dobar dan, doviđenja, ja se zovem...). Aktivnosti će se provoditi kroz igru i poticaje prilagođene djeci predškolske dobi.
Nakon provedenih aktivnosti održat će se završna radionica za djecu i roditelje, te podjela diploma i medalja.

   
 
 

PRIČE U SUMRAK
 
Predvečerje nadolazećih blagdana, pravo je vrijeme za pričanje priča u sumrak. U ugodnom ozračju posebno pripremljene dvorane u kući „Tomislav“, odgojiteljica Rahela Marušić ispričala je djeci, njihovim mamama i bakama dvije tople priče o bojama, o ljudskim vrijednostima i traženju ljepote u svakodnevnim stvarima.  
Nakon odslušanih priča djeca i odrasli od ponuđenih su materijala izrađivali kućice i jelena koje su ponijeli kući da ih podsjećaju na ovaj događaj. U ugodnom druženju sat vremena brzo je prošao pa je dogovoreno da će se ovakvo druženje, uz neke druge priče ponoviti još koji puta ove pedagoške godine. 
 
     

 

VEČER MATEMATIKE
 
Dječji vrtić Jarun uključio se u događanje „Večer matematike“, održano u četvrtak 5. prosinca 2019. na lokacijama Martina Pušteka 14 (kuća Tomislav) i Bartolići 39A (Kuća Domagoj) za djecu u godini pred polazak u školu. Organizator događanja je Hrvatsko matematičko društvo uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, s ciljem popularizacije matematike.
Za tu prigodu pripremili smo različite igre, edukativne i zabavne materijale u kojima su djeca uz pomoć roditelja  kroz igru i druženje razvijali  predmatematičke vještine, pozitivan stav prema matematici i otkrivali zabavnu stranu matematike.

      

     

      

      


                                                                                                
HOKEJAŠKI KLUB ZAGREB
 
Djecu sportskih skupina posjetili su članovi Hokejaškog kluba Zagreb. Kroz razgovor sa sportašima djeca su saznala kakav je hokej sport, na koji način se trenira, gdje se održavaju treninzi, te vidjeli i isprobali hokejašku opremu. Djeca skupine Simba realizirala su posjet klubu, vidjeli teren na kojem se trenira, te i sami isprobali led.
 
      


                                
 


KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU
 
U ovoj pedagoškoj godini u Vrtiću provodimo radionice u kojima djeca uče koristeći sva osjetila i isprobavajući aktivnosti kojima se potiče kreativnost, koncentracija, logičko razmišljanje i zaključivanje, uočavanje, istraživanje i rješavanje  problema.
Radionice se odvijaju jednom mjesečno, pod vodstvom odgojitelja Bojana Radašinovića.
 
RADIONICA: ZRAK
 
Kroz različite aktivnosti djeca su istraživala i otkrivala obilježja zraka.
Uz pomoć ventilatora isprobavala su na koji način mogu uloviti vjetar u vreću, a uz pomoć strujanja zraka promatrala su putovanje balončića od sapunice i istraživali obilježja toplog i hladnog zraka.
Igrali su igru pomoću ping-pong loptice, s ciljem da loptica ne padne sa stola.

 

 
Otpor zraka ispitivala su ispuštanjem papira, a pomoću plastične boce, alkoholnog octa i sode bikarbone napuhivali su balone.
 

     
 
Žičarom od balona istraživala su kretanje balona po koncu uz pomoć zraka koji izlazi iz balona.
 

RADIONICA: VODA
 
Provedbom različitih aktivnosti tijekom radionice djeca su istraživala i otkrivala obilježja vode.
 
Pomoću raznovrsnih cjevčica, lijevka i termometra promatrali su kako voda putuje i mjerili temperaturu, a privlačenjem metalnih predmeta magnetima kroz vodu istraživali su međuodnos vode i magneta.

 
 
Istraživali različita agregatna stanja vode: kruto - tekuće, a kroz aktivnost ‘Limenka koja se znoji’ promatrali su kondenzaciju vode i tražili odgovore na pitanje što se događa kada led stavimo u limenku.
 
Ispitivali površinsku napetost upotrebom tekućeg deterdženta za pranje, vode i papra u prahu.

 
 
 
Otkrivali lom svjetlosti kroz vodu upotrebom slamki i drvenih štapića (voda savija predmete), te izvodili pokus s vodom u kojoj se nalazi malo mlijeka.
 
 
Uz pomoć plastičnih boca, ljepljive trake i vode proizveli su vodeni tornado.
 
RADIONICA: SVJETLOST
 
Kroz niz različitih aktivnosti tijekom radionice djeca su istraživala, postavljala pitanja i dolazila do odgovora vezanih uz svjetlost.
 
Pomoću grafoskopa djeca su se igrala sjenama i uspješno rješavala pitanja u kvizu „Prepoznaj po sjeni“.

Uz pomoć projektora zvijezda promatrali su zvjezdano nebo i uočavali što vide kada promatraju u mraku, a što kada promatraju uz upaljeno svjetlo.
 


 
Odgovor na pitanje kako se može vidjeti duga kada nema kiše, pronašli su u refleksiji svjetla uz pomoć cd-a.
 

 
Uz pomoć stakalca crvene boje pronalazili su zagonetni lik, „istakali“ su svjetlo iz plastične boce i tražili novčić u posudi i ispod čaše.
 

 
Uz pomoć modela sunčevog sustava istraživali su položaj planeta i tražili njihova imena.
 
 

RADIONICA: DRVO
 
Kroz radionicu djeca su postavljala pitanja, istraživala i pronalazila odgovore na pitanja vezana uz drvo.
 • Upoznali su dijelove drveta – korijen, deblo, grana, grančica, list, te promatrali fosilizirani list
 • Istraživali su dodirom i mirisom, te promatrali povećalima kore raznih vrsta drveća - bor, bukva, hrast, divlja trešnja, bagrem, maslina, bor, breskva
 • Osluškivali su zvukove drveta
 • Saznali što raste na drvetu (mahovina, lišaj, gljive), te tko živi na drvetu i pored drveta (zmije, ptice, kukci, osa šiškarica…)
 • Istraživali i sadili sjemenke bora
 • Promatrali putovanje boje po drvetu i crtali po drvetu drvenim bojama
 • Obrađivali su drvo brusnim papirom i otkrivali razlike između glatkog, hrapavog, tvrdog i mekanog
 • Obrađivali su drvo bušenjem uz pomoć ručne i akumulatorske bušilice, te izrađivali ogrlicu
         
 


PREDSTAVE U VRTIĆU

"JESEN U ŠUMI"

 
Glumci Lutkarskog studia Kvak za djecu su izveli predstavu  „Jesen u šumi“. Kroz predstavu djeca su pratila zgode i događaje šumskih mladunaca kroz različita godišnja doba, slušala o važnosti prijateljstva i potrebi pozitivnog odnosa prema prirodi.
 
 

"VUK KOJI JE ISPAO IZ KNJIGE"

 
Kazalište Lutonjica za djecu je izvelo predstavu o vuku koji je ispao iz knjige i u nju se ne može vratiti. U strahu pred mačkom koja "bi rado kušala vuka" on pokušava svoje mjesto pronaći u nekim drugim knjigama i djeci poznatim pričama, ali to nije lagan zadatak. Vuka, vječnog negativca u ovoj predstavi djeca su upoznala u sasvim novoj ulozi.
        


DANI KRUHA U TEHNIČKOM MUZEJU
 
Tijekom listopada posjetili smo Tehnički muzej u Zagrebu i sudjelovali u  radionici „Dani kruha“. Obilazeći muzej djeca su prošla povijesni put od nekoliko tisuća godina -  upoznali su alate i strojeve za obradu zemlje, sijali pšenicu, upoznali načine dobivanja brašna kroz povijest (ručni mlinovi, vodenice), vidjeli i isprobali ručno mljevenje žitarica. Na kraju radionice od samljevenog brašna uz malo kvasca, soli  i vode zamijesili su tijesto koje su ponijeli kući.
 
 
        


        


  

 
HRVATSKI OLIMPIJSKI DAN
 
Tijekom protekla dva tjedna u DV Jarun obilježili smo Hrvatski olimpijski dan i Europski tjedan sporta. Provedene su različite aktivnosti kroz koje su djeca saznala kada su i gdje održane prve Olimpijske igre, što je olimpijska vatra, vrste olimpijskih sportova, olimpijski simboli, poruka olimpijskih igara, vrste olimpijskih odličja, odličja koja su osvajali hrvatski sportaši i drugo.
O važnosti kretanja, bavljenja sportom i vježbanja djeca su učila kroz raznovrsne sportske igre i aktivnosti kao što su tjelovježba, elementarne i štafetne igre, igre loptom i sportskim rekvizitima, natjecateljske igre, igre sportskim padobranom i mini olimpijada.
         

                                 
                                                                                                                                          
 
Prigodnim tekstovima u kutiću aktualnosti i prikazom rada s djecom na važnost kretanja podsjetili smo i roditelje. Roditelji imaju važnu ulogu u razvijanju pozitivnog stava prema kretanju, jer vlastitim primjerom i odabirom (kretanje, boravak na zraku ili sjedenje ispred računala i televizora) utječu na usvajanje zdravih stilova života kod djece. Isto tako, djeca koja su tjelesno aktivna bolje podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija, te se lakše nose sa zadacima i obvezama koji se pred njih postavljaju. 
 
 
PEDAGOŠKA GODINA 2018. / 2019.


Povodom 13. tjedna psihologije

PREDAVANJE ZA RODITELJE DJECE DO 4. GODINE
TEMA: „Moje dijete ne sluša – što sad?“

 
DAN MJESNIH ODBORA GAJEVO I JARUN
 
Skupine Vjeverica, Zečić, Zvjezdice i Žabica sudjelovale su u obilježavanju Dana mjesnih odbora Gajevo i Jarun pod motom „Naselje bez nasilja“.
Skupina „Vjeverica“ odradila je trening na livadi i predstavila se okupljenima u razgovoru s voditeljicom.
 

 
Ostale skupine sudjelovale su u programu nastupima na pozornici. „Zečići“ su pjevali i plesali uz pjesmu „Volim cijeli svijet“, „Žabice“ su otplesale „Kaubojski ples“, a „Zvjezdice“ su pjevale, plesale i svirale uz pjesmu „Mjesto za mene“. Na taj način predstavili smo svoj rad društvenoj zajednici u kojoj djelujemo. Nakon nastupa djeca su pogledala predstavu „Priča koja drži vodu“.
 
    
 
  
 

 GORNJI GRAD
 
Koliko je bogata i  zanimljiva povijest  Gornjeg  grada saznali smo tijekom obilaska brojnih znamenitosti iz zagrebačke povijesti koje nas i danas podsjećaju na bogatu zagrebačku prošlost i život ljudi.
Tijekom šetnje Gornjim gradom, djeca predškolskih skupina vidjela su i saznala zanimljivosti vezane uz Katedralu, Dolac, Tkalčićevu ulicu, Krvavi most, spomenik sv. Jurju, Kamenita vrata, Trg sv. Marka, Markovu crkvu, banske dvore (Sabor), kulu Lotrščak, uspinjaču, spomenik A.G. Matošu, Trg bana Josipa Jelačića i Manduševac.

 

 

  


 


AKTIVNOSTI NA BUNDEKU
 
Iza nas su 23. Dani dječjih vrtića grada Zagreba. U okviru ove manifestacije, jedan dio događanja za djecu i roditelje  odvijao se na Bundeku, čiji smo aktivni sudionici bili i ove godine. Djeca i roditelji skupine Vjeverica sudjelovali su u sportskim aktivnostima, koje su za njih osmislile i vodile odgojiteljice skupine. Nakon početnog zagrijavanja svih sudionika slijedile su dinamične sportske kao što su „Koka i div“, „Lisica i kupus“, „Brazilska lovica“, igre padobranom, skakanje u vrećama, te na kraju nogomet između djece i roditelja. U svim aktivnostima podjednako su uživala djeca, roditelji i odgojiteljice.
 
 

 

 
POSJET HRVATSKOM ŠUMARSKOM INSTITUTU
 
Djeca predškolskih skupina posjetila su Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom, gdje su prisustvovali različitim radionicama povodom 9. dana otvorenih vrata na temu „Drveće – spomenici prirode“. 
Na radionici „Upravljanje zaštićenim područjima krapinsko-zagorske županije“ naučili su kako se radi i čemu služi hotel za kukce.
     

 
Predstavnici Hrvatske udruge pčelara „Pčelinjak“ ispričali su djeci zanimljive informacije o životu pčela, te naglasili njihovu važnosti u životu ljudi i prirode.
 
            
 
Na radionici Saveza izviđača Hrvatske djeca su učila o važnosti očuvanja šuma i priključila se akciji „Boranka“  crtajući drveće iz svoje mašte koja su stavljena u virtualnu aplikaciju, tako da su djeca mogla vidjeti kako će pošumljeno područje izgledati, obzirom da će se  za svaki crtež posaditi jedno drvo.

 

 
 
Kroz radionicu „Kako mjerimo dimenzije stabla“ djeca su saznala zašto šumari mjere dimenzije stabala (visina, širina, udaljenost), te vidjela kojim se alatima pri tome služe.
 
       
 
Vatrogasci su djecu upoznali s važnošću očuvanja šuma od šumskih požara.

 
 

POSJET POLICIJE
  
Djecu predškolskih skupina posjetili su djelatnici MUP-a. S djecom su razgovarali o prometu, prometnim znakovima, pravilnom kretanju u prometu i prometnoj signalizaciji. Osobito zanimljivo bilo je isprobavanje policijske opreme, a neizostavni dio duženja s bio je razgled policijskog automobila i uključivanje sirene.
 
          

 


 
ODBOJKAŠICE U VRTIĆU
 
Djecu sportskih skupina posjetile su odbojkašice odbojkaškog kluba "Mladost" i s njima razgovarale o sportu kojim se bave, pokazale su im pozicije u odbojci, te s djecom uvježbavale dodavanje lopte uz pravilnu "odbojkašku košaricu".
 
    23. DANI DJEČJIH VRTIĆA GRADA ZAGREBA
 
U sklopu 23. Dana dječjih vrtića grada Zagreba u Etnografskom muzeju otvorena je izložba „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina”. Na izložbi se nalaze radovi djece i odgojitelja dječjih vrtića koji su sudjelovali u akciji  „Darujmo djeci korijene i krila“.  Dječji vrtić Jarun na izložbi sudjeluje sa radovima djece iz skupina Pflaume i Pinokio, koji su nastali zahvaljujući predanom radu odgojiteljica na tematici vezanoj uz tradiciju.
 
 
 

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA

U okviru manifestacije Dani dječjih vrtića grada Zagreba, djecu zagrebačkih vrtića primio je gradonačelnik grada, gospodin Milan Bandić. Tom prilikom djeca su gradonačelniku postavljala pitanja vezana uz Umjetnički kurikulum kao temu ovogodišnjih 23. Dana dječjih vrtića.

 

KONCERT
 
Djeca i odgojiteljice skupina Vjeverica, Simba, Zvjezdice, Pinokio, Montessori, Orange i Pflaume bili su na koncertu „HARFA, TI I JA“ u prostorima Koncertne dvorane Vatrosla Lisinski. To je treći u nizu koncerata za predškolsku djecu u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.
Harfistica Doris Karamatić upoznala nas je s harfom kao koncertnim instrumentom. Naučili smo da harfa ima 47 žica, 7 pedala i da se svira s 8 prstiju. Čuli smo nekoliko skladbi za harfu, neke smo prepoznali, a na kraju i zapjevali. Isto tako saznali smo zašto je harfa „ozbiljan“ instrument i zašto glazbenici koji izvode „ozbiljnu“ glazbu nastupaju u crnoj odjeći.
 
POSJET OSNOVNIM ŠKOLAMA IVANA MEŠTROVIĆA I BARTOLA KAŠIĆA
 
Djeca školski obveznici iz skupina Žabice, Zečić, Šafran, Banana, Zvjezdice i Montessori posjetile su osnovnu školu Ivana Meštrovića, koja ove godine slavi 50.-u obljetnicu rada.
Dočekale su nas vedre i nasmijane učiteljice, raspoloženi đaci i učionice koje su u puno detalja slične našoj sobi u vrtiću. Sreli smo i braću i neke prijatelje iz vrtića. Igrali smo se i učili s učenicima i vidjeli da već puno znamo, a nešto od toga smo im i pokazali. Poklonili smo im naše likovne radove koje smo pripremili u vrtiću, počastili se i na kraju poigrali na školskom igralištu. Razgledali smo uređen školski vrt koji uređuju djeca i učitelji. Tijekom posjete obišli smo sportsku dvoranu, blagavaonu i knjižnicu. 
 
     
 
 
         


RADIONICA PISANICA U SKUPINI SUNCOKRET
 
Djecu i odgojiteljice skupine Suncokret posjetila je gospođa Silvia Vrsalović, muzejska pedagoginja Etnografskog muzeja u Zagrebu, koja je ujedno i roditelj djevojčice iz skupine. Tijekom radionice djeca su saznala koje su razlike u ukrašavanju uskršnjih pisanica nekada i danas, a vidjela su i pisanice ukrašene različitim tehnikama. Sama djeca isprobala su tehniku ukrašavanja pisanica voskom, koja im se svidjela, što se može vidjeti kroz veliki broj ukrašenih pisanica spremnih za uskršnju košaricu.
 
 
 
 
 
 
 

POSJETA TRIATLON I VESLAČKOM KLUBU
 
Djeca skupina Simba i Vjeverica posjetila su triatlon klubu Swibir i veslački klub Trešnjevka. Trener Vinko koji je i sam član triatlon kluba pobliže je djeci objasnio i pokazao što je  triatlon, te da se kao natjecateljska disciplina sastoji od tri sporta - plivanje, vožnja bicikla i trčanje.
U veslačkom klubu Trešnjevka gospodin Saša Vukojičić  djeci je pojasnio i približio veslanje kao sport, pokazao sportsku opremu veslača i objasnio kako izgleda njihov trening.
 
      

              

 

KONCERT
 
Djeca i odgojiteljice skupina Vjeverica, Simba, Zvjezdice, Pinokio, Montessori i Pflaume uživali su u koncertu „Čajkovski za djecu“ u prostorima Muzičke akademije. Događaj je napravljen u obliku multimedijalnog koncerta (kombinacija glazbe, riječi i slike) i namijenjen je djeci predškolske i nižih razreda školske dobi s ciljem upoznavanja klasične glazbe i klavirske literature namijenjene djeci. Organizator događanja je Hrvatska glazbena mladež.
 
     

 
   

 
       
 


VATROGASCI U VRTIĆU
 
U okviru rada na temi vezanoj uz sigurnost, djecu su posjetili vatrogasci DVD Jarun. Vatrogasac Božo ispričao je koje sve poslove rade vatrogasci, u kojim situacijama interveniraju, koje odluke imaju pravo donijeti kada su na mjestu događaja s ciljem otklanjanja opasnosti, kakvu odjeću i obuću nose, koliko visoku temperaturu može podnijeti interventna uniforma, koja interventna vozila  izlaze na mjesto događaja, vidjeli smo kako izgleda jedno od vatrogasnih vozila, na koji način se gasi vatra i čuli zvuk vatrogasne sirene.
 
         

     

 
Povodom 12.tjedna psihologije

PREDAVANJE ZA RODITELJE DJECE DO 4. GODINE
TEMA: „Moje dijete ne sluša – što sad?“


Četvrtak 21.02.2019. od 17:30 – 19:00 sati
DJEČJI VRTIĆ JARUN, BARTOLIĆI 39A
(zbornica, 1.kat)
  
(VAŽNO - otvoreno i roditeljima čija djeca ne polaze naš vrtić)
 
Djeca u dobi od 2-3 godine postaju veća, samostalnija i neovisnija… Često imaju svoje želje i ideje o tome kako i kada nešto činiti… i često se to razlikuje od želja i ideja roditelja…
Ako roditelj postave zahtjeve, česte su i burne reakcije, bilo da roditelji nešto traže od djeteta, bilo da brane neku djetetovu zamisao… A roditelji se ponekad nađu u dilemi - kako se postaviti, na koji način usmjeriti dijete, kako reagirati kada se roditelju ne sviđa neko djetetovo ponašanje?
 Sastanak vode psiholozi vrtića koji će Vam ponuditi neke smjernice. Molimo Vas dođite bez djece.
 
Dobro došli!

 

KNJIŽNICA STAGLIŠĆE

 
Djeca i odgojiteljice skupine Suncokret posjetili su knjižnicu Staglišće i prisustvovali radionici vezanoj uz emocije – sreća, tuga, ljutnja i strah. Psihologinja Renata Debartoli koja je vodila radionicu, djeci je čitala terapeutske slikovnice iz serijala o osjećajima. Nakon čitanja slikovnica djeca su prepoznavala i imenovala emocije, te  objašnjavala u kojim situacijama se pojedine emocije javljaju. Kroz interesantne igre naučili su kako izbaciti ljutnju, te izraziti strah i sreću.
 
        

 

 


MUZEJSKO - MEMORIJALNI CENTAR DRAŽENA PETROVIĆA
 
Sa djecom sportskih skupina posjetili smo Muzejsko-memorijalni centar Dražena Petrovića. Uz  stručno vodstvo razgledali smo stalnu postavu i saznali brojne zanimljivosti iz sportskog života Dražena Petrovića od prvih dana u KK Šibenka pa sve do karijere u NBA ligi. Vidjeli smo brojne medalje, trofeje i priznanja koja pristižu i danas, te pogledali projekciju filma o Draženu Petroviću. Djeca su i sama postavljala pitanja na koja im je odgovore dala gospođa Biserka Petrović, majka Dražena Petrovića.
 
 
               

 
                
 
                    

   
                
 
     
 
40 GODINA VRTIĆA JARUN
 
Ove godine obilježavamo 40. obljetnicu rada Dječjeg vrtića Jarun. Od prvih početaka 28.12.1978. godine, pa sve do danas u Vrtiću je boravilo preko 8 000 djece. Danas brojimo 7 lokacija s oko 900 upisane djece. I dalje smo radoznali, igramo se i učimo, svi zajedno dijelimo sretne, lijepe i one manje lijepe trenutke. 
Rođendan vrtića obilježili smo programom za uzvanike - sustručnjake iz vrtića, Gradskog ureda, Agencije za odgoj i obrazovanje, roditelje u kojem su sudjelovala djeca posebnih i alternativnih programa sa svojim odgojiteljima.
 
Djeca skupina Zvjezdice, Pinokio i Žabice sudionike su pozdravili vrtićkom himnom koju je napisala i uglazbila naša odgojiteljica Rahela Marušić.
 
Mažoretkinje i mažoreti – djevojčice i dječaci iz skupine „Žabica“ izveli su koreografiju koju su  uvježbali uz pomoć odgojiteljice Jadranke Vrbanović i odgojitelja Bojana Radašinovića.

 
 

 
Djeca iz Montessori skupine izvela su pjesmu „Pozdrav svoj djeci svijeta“ uz pratnju odgojiteljica Lidije Barić, Ljiljane Arbanas Večkovec i Tatjane Vještice.
 
 

 
Djeca glazbene skupine Zvjezdice koreografijom su  pokazala kako izgleda jedan zimski dan i jedan dječji san, uz pratnju odgojiteljica Ivane Pedisić i Iskre Mahmutović.
 


 
Djeca njemačke skupine Pflaume upoznala su nas i pokazala nam što je to „VERSPIELTES ORCKESTER“  ili razigrani orkestar u pratnji odgojiteljica Marijane Plivelić i Ružice Kancir.
 

 
Pjesmom „Nek svud ljubav sja“ djeca skupine Pinokio i odgojiteljice Andrea Grzela, Martina Skoko i Jelena Bertić  podsjetili su nas da je ljubav univerzalna i da bez nje ništa nema smisla.
 

 
S djecom engleske skupine Orange uz pratnju odgojiteljica Željke Crnić i Kristine Mlinarić prošetali smo ispod plavog neba, a pokazali su nam i što se sve događa tijekom jednog putovanja autobusom.
 
 
Djeca sportske skupine „Vjeverica“ i odgojiteljice Ana Vlak i Elizabeta Matijević pokazali su kako su se nekada igrala djeca iz Slavonije, a djeca sportske skupine Simba i odgojiteljice Orfelina Matić i Anita Čindrak kako su se igrala djeca iz Zagreba i okolice.
 
    

 
Kroz program su nas vodile odgojiteljice Milena Sabljak i Andrea Tkalčić.

 
DARUJMO DJECI KAZALIŠTE

„PRINCEZA U POTRAZI ZA SREĆOM“
 
Rođendan Vrtića obilježili smo i sudjelovanjem u humanitarnoj akciji „Darujmo djeci kazalište“, čiji je smisao omogućiti vrtićima prezentaciju svojih aktivnosti djeci i roditeljima. Na sceni Centra za kulturu Trešnjevka odgojiteljice scenske skupine Vrtića za djecu i roditelje izvele su dvije predstave „Princeza u potrazi za srećom“.
Cjelokupan prihod prodanih ulaznica namijenjen je Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

  

   

  
 

MUZEJ GRADA ZAGREBA
 
S djecom u godini pred polazak u školu obišli smo stalnu postavu Muzeja grada Zagreba i saznali kako je Zagreb nastajao i razvijao se,  te kako se u njemu nekada živjelo. Upoznali smo način života u Zagrebu od prapovijesti, preko srednjeg vijeka pa sve do kraja 20.- og stoljeća kroz zbirke uporabnih predmeta, rad ljudi, vrijednosti, običaje, vjeru, kulturu, zabavu, društvene i političke odnose.
 
                


                       


 

POSJETA VESLAČKOM KLUBU "TREŠNJEVKA"
 
Djeca skupine „Pile“ posjetila su veslački klub Trešnjevka. Tijekom posjete djeca su dobila odgovore na brojna pitanja. Saznala su kakav je sport veslanje, kako izgleda kajak, vrste kajaka, kakvu opremu imaju veslači, kako se odijevaju za trening, kako se ulazi u kajak, na koji način treniraju, što rade prije treninga, gdje se održavaju treninzi kada su loši vremenski uvjeti, gdje se kajak sprema nakon treninga, te kako izgleda prehrana sportaša.
 
      

    
 
       


 
 
   PEDAGOŠKA GODINA 2017. / 2018.


DANI DJEČJIH VRTIĆA GRADA ZAGREBA
 
Iza nas su 22. Dani dječjih vrtića grada Zagreba. U okviru ove manifestacije, jedan dio događanja za djecu i roditelje  odvijao se na Bundeku, čiji smo aktivni sudionici bili i ove godine. Djeca i roditelji skupine Vjeverica sudjelovali su u sportskim aktivnostima, koje su osmislile i vodile trenerica i odgojiteljice skupine. Nakon početnog zagrijavanja slijedile su dinamične sportske igre u kojima su podjednako uživala djeca i roditelji, a na kraju druženja sva djeca su zasluženo dobila zlatnu medalju.
 
POSJETA OSNOVNOJ ŠKOLI
 
Polazak u školu veliki je i uzbudljiv događaj za svako dijete, ispunjen brojnim pitanjima vezanim uz vrijeme boravka koje će dijete provesti u novoj sredini. Nakon posjete djece predškolskih skupina – budućih prvašića Osnovnoj školi Bartola Kašića ta su pitanja i nedoumice barem malo manja. Tijekom boravka u prostorima škole djeca su vidjela kako izgleda unutrašnjost škole, obišli školsku dvoranu, kabinete, knjižnicu, blagavaonu i družili se sa učenicima prvih, drugih i četvrtih razreda.
 
 
DARUJMO DJECI KAZALIŠTE: „BAŠ JE LIJEPO BITI DIJETE“
 
Dječji vrtić Jarun i ove se godine uključio u akciju „Darujmo djeci kazalište“, čiji je smisao omogućiti vrtićima prezentaciju svojih aktivnosti djeci i roditeljima. U subotu 14.04.2018. djeca i odgojitelji iz skupina „Žabica“, „Zvjezdice“ i „Vjeverica“ pokazali  su  kako se u vrtiću igramo, družimo, vježbamo, učimo i  dobro zabavljamo.
 
Program su otvorile mažoretkinje – djevojčice i dječaci iz skupine „Žabica“ koja su  koreografiju uvježbala uz pomoć odgojiteljice Jadranke Vrbanović i odgojitelja Bojana Radašinovića.
 
Djeca iz sportske skupine „Vjeverica“ pokazala su kako vježbaju aerobik – bez rekvizita i s palicama, uz pratnju odgojiteljica Ane Vlak i Elizabete Matijević, te trenerice Katarine Host.
 
Djeca glazbene skupine „Zvjezdice“  s nekoliko koreografija, igara i pjesama dočarala su nam što se sve događa na dječjem igralištu, uz pratnju  odgojiteljica Rahele Marušić i Ivane Pedisić.
 
Na kraju programa djeca su otpjevala vrtićku himnu „Klinci jarunski“ (autorice odgojiteljice Rahele Marušić) i „Himnu zadrugara“, i tako još jednom pokazali da „Kada se male ruke slože sve se može, sve se može“.
 
Publiku su kroz program su vodile odgojiteljice Ružica Držaić, Milena Sabljak i Andrea Tkalčić.
 
Akcija „Darujmo djeci kazalište“ je humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet.
 

MUZEJ MIMARA – „ZVUKOLIKA ŠUMA“
 
Djeca  iz skupina Zvjezdice, Montessori, Orange, Pinokio i Pflaume prisustvovala su izvedbi priče „Zvukolika šuma“ u muzeju Mimara. Kroz priču djeca su upoznala osnovne glazbene pojmove: zvuk, ritam, ton i melodija. Predstava je interaktivna, jer publika postaje „orkestar“ koji zajedno s izvođačima  izvodi određene glazbene i ritmičke etide. Kroz cjeline koje se odnose na zvuk, ritam i melodiju u kombinaciji s fizičkim izričajem, ili vizualnim podražajem djeca su doživjela iskustvo i dobila poticaj za istraživanje i otkrivanje različitih aspekata glazbe.
 
        
 

MEĐUNARODNA STRUČNO-ZNANSTVENA KONFERENCIJA
 
U organizaciji Stručno razvojnog centra DV Vrbik 2. i. 3. ožujka 2018. održana je Međunarodna  stručno- znanstvena konferencija na temu  „Montessori trajna vrijednost u razvoju djeteta“.
Odgojiteljice Dječjeg vrtića Jarun,  Andea Grzela, Jelena Bertić i Martina Skoko iz Montessori skupine Pinokio održale su radionicu na temu „Mila si nam ti jedina“, namijenjenu odgojiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima. Na radionici se razgovaralo o suradnji vrtića i obitelji u gradnji kulturnog identiteta djeteta i poštivanju različitih kultura. Odgojiteljice su prikazale tijek suradnje s roditeljima na projektu „Mila si nam ti jedina“ provedenom s djecom u skupini Pinokio. 


 
   

 
Polaznici radionice imali su priliku upoznati Montessori pribor koji su odgojiteljice izradile za potrebe projekta po načelima Montessori pedagogije i aktivno se uključiti u proces tkanja na malim tkalačkim stanovima koje su odgojiteljice izradile za potrebe radionice, te tako naučiti novu vještinu koju mogu primijeniti u radu s djecom u svojim skupinama.
 
POSJETA HK MEDVEŠČAK

Djeca sportskih skupina s odgojiteljicama i trenerima posjetili su hokejaški klub Medveščak. Tijekom posjete djeca su razgledala prostore u kojima se Medvjedi pripremaju za utakmice, vidjeli kompletnu opremu hokejaša, načine zagrijavanja sportaša prije samog treninga, pratili trening, razgovarali s igračima i postavljali brojna pitanja.MUZEJ MIMARA - KARNEVAL ŽIVOTINJA
 
Djeca  iz skupina Zvjezdice, Montessori, Orange, Pinokio i Pflaume prisustvovali su izvedbi glazbene priče „Karneval životinja“, skladatelja Camille Saint-Saensa  u koncertnoj dvorani muzeja Mimara. Kroz 14 stavaka uz pomoć različitih instrumenata (kontrabas, violina, viola, violončelo, flauta piccolo, klarinet, klavir i udaraljke) prikazani su karakteri različitih životinja, od lava i kokoši do labuda.
Cilj koncertnog projekta je upoznavanje djece s „magijom“ klasične glazbe i njezinom ulogom u povijesti i društvu.


SPORTSKE SKUPINE
 
Djeca sportskih skupina Simba i Vjeverica izvela su za roditelje program pod nazivom „Mi smo djeca vesela“, kroz koji su prikazali specifičnosti integracije redovitog i sportskog programa, te povezivanja elemenata sporta sa tradicijom. Djeca su izvela  splet narodnih plesova i pjesama s područja cijele Hrvatske: „Mi smo djeca vesela“, „Tko je moje guske krao“, „Ja posijah repu“, „Brala sam žito“, „Savila se bijela loza vinova“, „Mali bratec Ivo“, „Išli smo u školicu“, „Išla žena nagosti“  i  „Srebrna kola“. 

 
     


 
 
RITMIKA
 
Ritmičarke KRG Leda posjetile su djecu sportskih skupina Simba i Vjeverica. Male ritmičarke i njihove trenerice djeci su prezentirale  osnovne elemente ritmike, vježbe  zagrijavanja prije svakog treninga ili nastupa, rekvizite s kojima vježbaju i nastupaju, te su izvele četiri različite koreografije.  Djeca sportskih skupina rado su se uključila u vježbe s malim ritmičarkama i uživala.

 
                 

 
        


        

 
POSJET POLICAJACA
 
Montessori skupinu u kući „Jelena“ posjetili su djelatnici MUP-a. Kroz druženje s policajcima, razgovor i igru djeca su upoznala policajce kao prijatelje djece i odraslih koji nas čuvaju i pomažu nam u prometu i drugim situacijama. Naučili su da i žene mogu biti policajke. Djeca su se i sama okušala u „reguliranju prometa“ uz pomoć STOP palice, a najveći doživljaj bilo im je upoznavanje policijskog motora i slikanje na motoru.
 
  
     

 

 

 

SKUPINA MEDO NA RIJEČKOM KARNEVALU
 
Vrijeme šale, igre i karnevala skupina Medo započela je odlaskom na Dječji riječki karneval, u subotu 27. siječnja 2018. godine. Kao planinari sa Sljemena prošetali su riječkim Korzom ispred mnogobrojne publike. Najglasniji u bodrenju i pljeskanju djece bili su njihovi roditelji koji su ih pratili, a svi zajedno proveli su nezaboravan dan.


    


       

"TREŠNJE" NA JARUNSKOM JEZERU
 
Odgojiteljice i djeca skupine Trešnja (3,4 g.ž.) iskoristili su zimski dan za šetnju uz jezero Jarun koje se nalazi u neposrednoj blizini našeg vrtića. Tijekom čitavog tjedna u skupini Trešnja  razgovarali smo o životinjama u zimi –  gdje i kako žive, što jedu i kako im ljudi mogu pomoći da lakše prežive hladne dane. Saznali smo da je najzdravija hrana za uvijek gladne ptice močvarice – labude i divlje patke zelena salata i razno sjemenje.
Zimski dan iskoristili smo za šetnju uz jezero Jarun koje se nalazi u neposrednoj blizini našeg vrtića i oko kojeg uvijek ima labuda i divljih patki. Iz vrtićke kuhinje ponijeli smo zelenu salatu da nahranimo  gladne ptice.
 
 


 
Po povratku u vrtić djeca su doživljaje s Jaruna prenijela na papir, uz dogovor  kako ćemo kod kuće na svojim prozorima i balkonima ostaviti malo sjemenki za promrzle ptičice.
 
              "ZVJEZDICE" NA ADVENTU U ZAGREBU 
 
Djeca iz skupine „Zvjezdice“ sudjelovala su u nedjelju, 17. 12. 2017. na manifestaciji „Advent u Zagrebu 2017“.  Na pozornici na Trgu bana J. Jelačića izveli su, uz prigodnu glazbu,  koreografiju „Djeca i snjegović“ koju su uvježbali s odgojiteljicom Ivanom Pedisić. Nastup na velikoj pozornici, podrška roditelja i pljesak publike zasigurno će dugo ostati u sjećanju djece. Čestitamo djeci i odgojiteljicama na uloženom trudu i dobro izvedenoj koreografiji i zahvaljujemo roditeljima na suradnji!

 
   

 

DIJAGNOSTIČKI LABORATORIJ
 
U suradnji sa Hrvatskim društvom medicinskih biokemičara, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana laboratorijske medicine, u vrtiću su održane interaktivne radionice putem kojih je djeci na zanimljiv način pojašnjen rad dijagnostičkog laboratorija.
Magistra medicinske biokemije gđa. Irena Linarić iz dijagnostičkog laboratorija Klinike za dječje bolesti Zagreb djeci je pojasnila kako izgleda laboratorij, gdje se nalazi, što se u laboratoriju radi, tko radi u laboratoriju, kako izgleda laboratorijski pribor, kako se pripremiti za vađenje krvi,  što je to nalaz i drugo.
Na kraju radionice u simboličkoj igri djeca su bila u ulozi roditelja koji odlaze s djetetom na vađenje krvi u laboratorij.Doživljaj i iskustvo s radionice djecca su "ispričala" kroz crtež: 


 
 

JUDO
Djeca iz sportskih skupina Vjeverica i Simba u posjet su stigli judasi. Saznali su kakav je judo sport, tko može trenirati judo, kako izgledaju treninzi, kakvu opremu sportaši nose. Nakon razgovora odrađen je zajednički trening malih i velikih sportaša.   
                                   
      

      

      

         POSJETA SRC MLADOST
 
Djeca sportske skupine Vjeverica posjetila su SRC Mladost. Razgledavajući sportske terene djeca su upoznala različite sportove i mjesta na kojima se održavaju treninzi. Vidjeli su terene za atletske sportove - bacanje kugle, koplja, diska i kladiva, skoka u vis, trčanja i trčanja s preprekama, kao i sportske terene za trening odbojke, tenisa, košarku, rukomet, nogomet i hokej na travi. Puni dojmova laganom šetnjom vratili su se do vrtića, gdje su kroz likovne radove „ispričali“ svoje doživljaje.

 

POSJETA KAJAKAŠKOM KLUBU
 
Djeca sportske skupine Simba posjetila su kajakaški klub na Jarunu i saznala kakav je to sport, kako treniraju kajakaši, gdje se održavaju treninzi kada su loši vremenski uvjeti, gdje se spremaju kajaci, tko se o njima brine i kako.
    
        
   
         


 

 
  
 
 „DAJMO DJECI KORIJENE I KRILA“
 
Dugi niz godina u  radu s djecom u vrtiću Jarun njeguje se pozitivan odnos prema tradiciji s ciljem poticanja djece i roditelja za upoznavanjem i očuvanjem kulturne baštine i razvoja zavičajnog  identiteta.
U vrtiću Jarun nastavljen je višegodišnji hrvatski odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg zajedno provode zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj, uz potporu Grada Zagreba. Uz vodstvo odgojiteljica Ane Vlak, Elizabete Matijević, Ivone Kablarević i Marine Komes djeca skupina Vjeverica i Psić izvela su kratak program dobrodošlice.
Ravnateljici vrtića Snježani Vusić-Kodvanj, tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici, zajedno su uručile u ime zagrebačkog gradonačelnika Heda Šlogar iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i autorica projekta Mirjana Drobina. Poklonjenim igračkama podjednako su se  oduševila djeca i odrasli. 

 
 
 


PROJEKT „AKTIVNA HRVATSKA" 

 
Projektom „Aktivna Hrvatska“ koji se održao na Trgu bana Jelačića nastoji se ukazati na važnost redovite tjelovježbe i pravilne prehrane kao temelju stvaranja zdravih životnih navika i stila života. 
Vrtić Jarun predstavljala su djeca i odgojiteljice sportske skupine Vjeverica, koji su pod vodstvom trenera kineziologa s kojima redovito vježbaju u vrtiću ukazali na važnost kretanja i redovite tjelovježbe od najranije dobi. 
  
Doživljaj sudjelovanja u projektu "Aktivna Hrvatska" viđen očima djece:

 

 

 
 
                  
                             
                                                                                                          

   
   
 
 
   


 

 
 
 


 

 

 
 
 


 
 
DV "Jarun" | Bartolići 39A | 
 

Ispiši stranicu